Pati HerbaMadu

Monday, 5 September 2016

"Dato Malek, you kena buat juga 'bypass' jantung bulan depan," pesanan doktor ini betul-betul menyentak perasaan saya.

Saya dikenal sebagai Malek Nor. Namun, saya sama juga seperti anda, manusia biasa.
Tak sangka, akhirnya ayat yang biasa kita dengar dari pelakon Doktor di dalam filem, kini muncul di hadapan saya.
Dan sekiranya satu hari ayat ini muncul pula di hadapan anda, mudah-mudahan, pengalaman saya ini dapat membantu anda.



Oleh itu, mohon baca dengan teliti dan lapang dada.
Waktu itu, tiada pilihan lain yang saya ada. Selain nasihat doktor pakar, saya cuma ada Allah.
Saya pasrah, redha, dengan ketentuan Allah kepada saya.
Sebelum tu, saya nak tanya anda, "APAKAH MAKSUD KEHIDUPAN?"

Di saat yang genting, persoalan ni akan muncul di depan kita. Dan amatlah baik jika kita fikirkan SEKARANG, di saat sihat begini.
Namun, dalam sibuk saya berdoa kepada Allah menjelang beberapa hari pembedahan...
Seorang sahabat saya datang melawat saya di Hospital, dan hadiahkan saya sebotol jus kesihatan ni.
Bagi menjaga hati rakan baik saya itu, saya pun terima sajalah hadiahnya itu.
Selepas rakan saya pulang, saya pegang botol yang dia beri tadi.
Saya baca pada kotak, "Clear Herbs? Eh, tak pernah dengar pun."
Gerak hati saya ni biasa saja. Sikit pun tak rasa teruja.

Dengan sedikit pengetahuan dan latar bidang Sains yang saya pelajari di Amerika, saya cuma rasa macam "Eh, tak ada pun bahan merbahaya. Tak mencurigakan pun. Apa salahnya aku cuba, kan."
Jadi, saya rasa tak salah pun kalau saya mencuba.
Maka, atas nasihat sahabat saya itu, saya pun amalkan dalam sesudu dua.
Tengahari sekali. Malam sekali. Alhamdulillah, saya dah mula rasa 'lapang' di dada. Maknanya pernafasan saya makin baik.
Itu mungkin tak terlalu mengujakan. Namun, ada lagi yang mengejutkan saya.
Beberapa hari lepas tu, bukan saya saja terkejut, doktor pun excited, "Wah, nampak perkembangan bagus ni. Tekanan darah makin ok. Jantung pun ok. Kalau macam ni, tak perlulah Bypass Surgery, Dato. Alhamdulillah..."

Ya Allah, hanya Tuhan saja yang tahu perasaan saya masa tu. Terharu, tersentuh, dengan 'hadiah' yang telah Allah turunkan kepada saya.
Anda mungkin tak rasa betapa seronoknya saya pada waktu itu.
Tapi, tadi saya ada bertanya pada diri kita semua, "APAKAH MAKNA KEHIDUPAN KITA INI?"
Dan saya kongsikan jawapan saya...
Makna kehidupan, adalah apabila kita sendiri yang BERI MAKNA dalam hidup kita.
Contohnya, mungkin kita rasa makna untuk,
- BAHAGIA = Lihat mak ayah kita tak hidup susah melarat.
- KAYA = Ada pendapatan pasif, dan rezeki dikongsi bersama.
- CINTA = Kekal setia pada yang satu.
Setiap perkataan, ada makna.
Begitu juga dengan kehidupan.
Setiap perasaan, ada maknanya yang tersendiri.
Makna kehidupanmu, ada di tanganmu.

Siapa yang masih setia ikuti sejarah hidup saya sebelum ni, mereka pasti tahu, bukan mudah saya nak bercakap mewakili produk tertentu.
Saya amat teliti dan berhati-hati. Dan inilah buktinya. Dah bertahun-tahun saya dikenali pun, baru kali ini saya seronok bersama Clear Herbs. Saya tidak menoleh lain lagi.
Nak bagitahu betapa saya obses promosikan Clear Herbs ni, sampaikan event di JB, mahupun di KB, seluruh Malaysia pun saya sanggup turun.
Betapa 'clear' kandungan herba di dalamnya, begitu jua dengan Clear Herbs.
Kembalikan Makna kehidupan anda.
Clear Herbs mungkin pintu ke impian anda
Dato Haji Malek Noor.